45. Obljetnica odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u listopadu ove godine bilježi 45. godišnjicu od početka djelovanja, no nažalost, zbog epidemije virusom COVID-19 odgođeno je  svečano obilježavanje ove velike obljetnice.

Temelji fizikalne medicine i rehabilitacije pri bolnici u Virovitici postavljeni su 1964.g. Fizikalnu terapiju ordinirao je kirurg ili ortoped, a odvijala se u podrumskoj prostoriji stare bolničke zgrade sa svega jednom strunjačom, zidnim ljestvama i aparatom za kratkovalnu dijatermiju.

Odjel je službeno otvoren u listopadu 1975.g. i preseljen u novu bolničku zgradu.

1975.-2006. Odjel djeluje pod vodstvom dr. Blaženke Pavlović.

Od 1991. do danas glavna fizioterapeutkinja Odjela je Božica Lanščak, viši fizioterapeut.

  1. specijalizaciju završava dr Renata Šipoš-Baranjec te kroz dvije ambulante započinje rad Odjela u dvije smjene.

Danas je na Odjelu uz dva specijalista fizijatra, dr R. Šipoš-Baranjec i dr L. Benčinu ,  zaposleno stalnih 6  fizioterapeuta prvostupnika, 6 fizioterapeuta tehničara,  1 maser kupeljar  te 1 medicinska sestra.

Kroz dvije ambulante svakodnevno se pregledavaju traumatološki, ortopedski, neurološki , reumatološki pacijenti upućeni od strane liječnika primarne zdravstvene zaštite. Također, obavljaju se i konzilijarni pregledi na pojedinim Odjelima.

Svakodnevo, naši fizioterapeuti sudjeluju u rehabilitaciji neuroloških bolesnika Odjela za neurologiju te u posljednje vrijeme i rehabilitaciji bolesnika Odjela za anesteziju i intenzivno liječenje.

Edukacijama iz EMNG-a (dr Šipoš-Baranjec) te UZV dijagnostike lokomotornog sustava (dr Benčina) upotpunili smo usluge našim pacijentima.

Ponosni smo također i na rad naše ambulante za habilitaciju djece s teškoćama u razvoju kroz koju je od 2001.g.do danas uspješno rehabilitirano oko 1800 djece do 1.godine starosti odnosno do prohodavanja.

Posebno ističemo neprekinuti rad Odjela od početka i tijekom epidemije COVID-om 19 kada se rehabilitacija traumatoloških i neuroloških pacijenata odvijala svakodnevno u timovima, tzv. hladnim pogonom, na našem  te na Odjelima za traumatologiju i neurologiju.

Planova ne nedostaje, a zajedničkom uspješnom suradnjom svih fizioterapeuta, liječnika i ostalog osoblja Odjela fizikalne medicine i rehabilitacije i dalje ćemo brinuti o  našim brojnim pacijentima na obostrano zadovoljstvo.