PRATNJA NA PORODU I TEČAJ ZA TRUDNICE

Odjel za ginekologiju i porodništvo

PRATNJA NA PORODU

Obzirom na trenutno povoljniju epidemiološku situaciju vezanu uz COVID-19 pandemiju i popuštanje mjera, od 01.06.2021. godine, u našoj ustanovi omogućuje se prisustvo partnera, odnosno pratnje na porodu.
U općoj bolnici Virovitica primjenjuje se Postupnik za pratnju na porodu za vrijeme trajanja pandemije COVID-19, temeljen na smjernicama Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju Hrvatskog liječničkog zbora za zbrinjavanje trudnica za vrijeme trajanja pandemije COVID-19.

Osnovni uvjet za pratnju na porodu je završen trudnički tečaj, te potvrda o istome. Priznaju se trudnički tečajevi iz drugih zdravstvenih ustanova, kao i online trudnički tečaj.
Uz potvrdu o završenom „Tečaju za trudnice”, partnerima, odnosno pratnji, u sljedećim slučajevima biti će omogućeno prisustvo na porodu uz potvrdu :

 • ako su partner, odnosno pratnja na porodu preboljeli COVID-19 prije manje od 6 mjeseci
 • ako su partner, odnosno pratnja na porodu preboljeli COVID-19, te unutar 6 mjeseci primili jednu dozu cjepiva
 • ako partner, odnosno pratnja na porodu imaju potvrdu o primitku dvije doze cjepiva, uz uvjet da je prošlo više od 14 dana od primitka druge doze cjepiva
 • ako partner, odnosno pratnja na porodu raspolažu negativnim testom na COVID-19, ne starijim od 48 sati, a čije troškove snosi sama.

Postupak za partnera ili pratnju na porodu:

 • prilikom dolaska u ustanovu trudnica i osoba u pratnji na porodu moraju proći trijažu na ulazu u Opću bolnicu Virovitica (između 7:00 i 15:00 sati trijaža se provodi na glavnom ulazu u bolnicu, a između 15:00 i 07:00, trudnica i pratnja se javljaju na trijažni šalter Objedinjenog hitnog bolničkog prijama,
 • trijaža se provodi mjerenjem tjelesne temperature i popunjavanjem podataka predviđenih trijažnim obrascem,
 • u pratnju može osoba koja:
 1. nema simptome pod sumnjom na COVID-19 bolest (povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje, promjena okusa i/ili njuha),
 2. ima negativnu epidemiološku anamnezu (bez bliskog kontakt s COVID-19 pozitivnom osobom, nije boravila u područjima s visokim brojem zaraženih osoba, osoba koja nema propisanu mjeru samoizolacije),
 3. ima negativne podatke na trijažnom obrascu
 4. osoba koja je prije manje od 6 mjeseci preboljela COVID-19 bolest i prošlo je više od mjesec dana od početka bolesti (pismeni nalaz PCR ili nalaz brzog antigenskog testa)
 5. ovisno o slučaju priloži presliku (negativan PCR test; za dokaz o preboljenju – pozitivan PCR test ili brzi antigenski test; potvrda o cijepljenju)

 Ponašanje osobe u pratnji tijekom boravka u bolnici:

 • prije ulaska u rađaonicu, higijenski oprati i dezinficirati ruke,
 • obući propisanu jednokratnu zaštitnu opremu koju donosi sa sobom (zaštitni mantil – tunika ili zaštitni komplet koji sadržava zaštitne hlače i gornji dio, zaštitnu kapu, lateks rukavice, nazuvke, FFP2 masku i zaštitne naočale/vizir),
 • osoba u pratnji dužna je cijelo vrijeme boravka u rađaonici uz rodilju imati propisana zaštitna sredstva te nikako ne smije skidati iste, pri čemu FFP2 maska mora biti pravilno postavljena preko nosa i usta,
 • za vrijeme poroda je dozvoljen bliski kontakt trudnice i osobe u pratnji, dok se u kontaktu sa zdravstvenim osobljem treba pridržavati mjera osobne distance,
 • osoba u pratnji na porodu može uz rodilju biti isključivo za vrijeme njezinog boravka u rađaonici,
 • nakon poroda, osoba u pratnji na porodu, uz vodstvo medicinskog osoblja napušta rađaonicu, odlaže zaštitna sredstva, dezinficira ruke te napušta ustanovu, bez zadržavanja u drugim prostorijama bolnice.

TEČAJ ZA TRUDNICE

Svrha tečaja je poboljšanje zdravlja u obitelji, zdravlja žena u trudnoći, priprema za rođenje i podizanje zdravog potomstva, kao i podizanje demografske obnove Republike Hrvatske.
Dugogodišnje iskustvo održavanja trudničkih tečajeva, znakovit porast broja polaznika iz godine u godinu, interes i motiviranost trudnica i budućih očeva pokazalo je opravdanost održavanja istih, a što je i rezultiralo povratnom informacijom od strane patronažnih sestara da su trudnice koje su polazile tečajeve imale lakši porod i da su se sve odlučile na prirodnu prehranu djeteta.
Tečajevi su besplatni za sve buduće majke i očeve ili osobe u pratnji majke, a održava se online.
Program tečaja obuhvaća zdravstveno-preventivni rad, zdravstveni odgoj, vježbe i praktični rad s trudnicama, savjetovanje, te raspravu tijekom koje se odgovara na pitanja polaznika.

U drugoj polovici lipnja 2021. godine naša ustanova organizirati će prvi online trudnički tečaj.
Za predbilježbe i dodatne informacije možete se obratiti glavnoj sestri Odjela ginekologije i porodništva Milici Ivanic, radnim danom iza 12 sati na telefon 033 747 428, ili 721 423.