PRATNJA NA PORODU I TEČAJ ZA TRUDNICE

Odjel za ginekologiju i porodništvo

PRATNJA NA PORODU

Obzirom na trenutno povoljniju epidemiološku situaciju vezanu uz COVID – 19 pandemiju i popuštanje mjera, od 01.06.2021. godine, u našoj ustanovi omogućuje se prisustvo partnera, odnosno pratnje na porodu.
U općoj bolnici Virovitica primjenjuje se Postupnik za pratnju na porodu za vrijeme trajanja pandemije COVID – 19, temeljen na smjernicama Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju Hrvatskog liječničkog zbora za zbrinjavanje trudnica za vrijeme trajanja pandemije COVID-19.
Osnovni uvjet za pratnju na porodu je završen trudnički tečaj, te potvrda o istome. Priznaju se trudnički tečajevi iz drugih zdravstvenih ustanova, kao i online trudnički tečaj.
Uz potvrdu o završenom „Tečaju za trudnice”, partnerima, odnosno pratnji, prema Odluci o uvođenju posebne sigurnosne mjere koju su zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni djelatnici obvezni provoditi prilikom prijema pacijenata (NN 105/2021), te Uputama u vezi EU digitalne COVID potvrde ili predočenje odgovarajućeg drugog dokaza o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju u sustavu zdravstva za pacijente (HZJZ od 29.9.2021. ) – EU digitalnu COVID potvrdu ili odgovarajući drugi dokaz o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju obvezne su predočiti i osobe u pratnji pri porodu.

Drugi dokazi (umjesto EU digitalne COVID potvrde) odnose se na:

  • osobe koje su preboljele bolest COVID-19 i dijagnoza im je postavljena na temelju brzog antigenskog testa unazad 12 mjeseci, što se dokazuje potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite koju isti izdaje na temelju nalaza brzog antigenskog testa.
  • osobe koje su imale dijagnosticirane COVID bolesnike u obitelji i imale su s tim oboljelima kontakte, proglašavane su takozvanim vjerojatnim slučajem te im bolest nije dijagnosticirana laboratorijskim testom, što se dokazuje potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju unutar 12 mjeseci, a na temelju medicinske dokumentacije.
  • osobe kojima je bolest COVID-19 dijagnosticirana PCR testom prije više od 6 mjeseci, a manje od 12 mjeseci, što se dokazuje potvrdom o preboljenju izdanom od liječnika primarne zdravstvene zaštite ili nalazom PCR testa ne starijim od 12 mjeseci.
  • osobe koje su preboljele bolest COVID-19, bolest im je dijagnosticirana PCR-om, BAT-om (Brzi antigenski tesst) ili su bili vjerojatni slučaj, a cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od preboljenja te nije prošlo više od 12 mjeseci od primitka prve doze što se dokazuje potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju ili nalazom pozitivnog PCR testa i potvrdom o cijepljenju jednom dozom cjepiva protiv bolesti COVID-19 pri čemu je datum cijepljenja unutar 8 mjeseci od preboljenja, a nije prošlo više od 12 mjeseci od cijepljenja.

Ako pratnja ne posjeduje EU COVID-19 potvrdu niti navedene druge dokaze potreban je negativan PCR test na COVID-19 ne stariji od 48 sati.

Postupak za partnera ili pratnju na porodu:

– priliko dolaska u ustanovu trudnica i osoba u pratnji na porodu moraju proći trijažu na ulazu u Opću bolnicu Virovitica (između 7:00 i 15:00 sati trijaža se provodi na glavnom ulazu u bolnicu, a između 15:00 i 07:00, trudnica i pratnja se javljaju na trijažni šalter Objedinjenog hitnog bolničkog prijama,
– trijaža se provodi mjerenjem tjelesne temperature i popunjavanjem podataka predviđenih trijažnim obrascem,

– u pratnju može osoba koja:
1. nema simptome pod sumnjom na COVID-19 bolest (povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje, promjena okusa i/ili njuha),
2. ima negativnu epidemiološku anamnezu (bez bliskog kontakt s COVID-19 pozitivnom osobom, nije boravila u područjima s visokim brojem zaraženih osoba, osoba koja nema propisanu mjeru samoizolacije),
3. ima negativne podatke na trijažnom obrascu
4. osoba koja je manje od 12 mjeseci preboljela COVID-19 bolest i prošlo je više od mjesec dana od početka bolesti (pismeni nalaz PCR ili nalaz brzog antigenskog testa)
5. ovisno o slučaju priloži presliku  (negativan PCR test; za dokaz o preboljenju –  pozitivan PCR test ili brzi antigenski test; potvrda o cijepljenju)

 Ponašanje osobe u pratnji tijekom boravka u bolnici:

– kod dolaska na Odjel za ginekologiju i porodništvo, osobi u pratnji, djelatnik odjela učiniti će BAT (brzi antigenski test na COVID 19 ) koji osoba u pratnji donosi sa sobom. Negativan rezultat testa je preduvjet za ulazak osobe u pratnji u rađaonicu.
– prije ulaska u rađaonicu, higijenski oprati i dezinficirati ruke,
– obući propisanu jednokratnu zaštitnu opremu koju donosi sa sobom (zaštitni mantil – tunika ili zaštitni komplet koji sadržava zaštitne hlače i gornji dio, zaštitnu kapu, lateks rukavice, nazuvke,FFP2 masku i zaštitne naočale/vizir),
– osoba u pratnji dužna je cijelo vrijeme boravka u rađaonici uz rodilju imati propisana zaštitna sredstva te nikako ne smije skidati iste, pri čemu FFP2 maska mora biti pravilno postavljena preko nosa i usta,
– za vrijeme poroda je dozvoljen bliski kontakt trudnice i osobe u pratnji, dok se u kontaktu sa zdravstvenim osobljem treba pridržavati mjera osobne distance,
– osoba u pratnji na porodu može uz rodilju biti isključivo za vrijeme njezinog boravka u rađaonici,
– nakon poroda, osoba u pratnji na porodu, uz vodstvo medicinskog osoblja napušta rađaonicu, odlaže zaštitna sredstva, dezinficira ruke te napušta ustanovu, bez zadržavanja u drugim prostorijama bolnice.

TEČAJ ZA TRUDNICE

Svrha tečaja je poboljšanje zdravlja u obitelji, zdravlja žena u trudnoći, priprema za rođenje i podizanje zdravog potomstva, kao i podizanje demografske obnove Republike Hrvatske.
Dugogodišnje iskustvo održavanja trudničkih tečajeva, znakovit porast broja polaznika iz godine u godinu, interes i motiviranost trudnica i budućih očeva pokazalo je opravdanost održavanja istih, a što je i rezultiralo povratnom informacijom od strane patronažnih sestara da su trudnice koje su polazile tečajeve imale lakši porod i da su se sve odlučile na prirodnu prehranu djeteta.
Tečajevi su besplatni za sve buduće majke i očeve ili osobe u pratnji majke, a održava se online.
Program tečaja obuhvaća zdravstveno-preventivni rad, zdravstveni odgoj, vježbe i praktični rad s trudnicama, savjetovanje, te raspravu tijekom koje se odgovara na pitanja polaznika.

U drugoj polovici lipnja 2021. godine naša ustanova organizirati će prvi online trudnički tečaj.
Za predbilježbe i dodatne informacije možete se obratiti glavnoj sestri Odjela ginekologije i porodništva Milici Ivanic, radnim danom iza 12 sati na telefon 033 747 428, ili 721 423.